De betekenis van horloge functies

October 5, 2019

 

Elke dag de beste horlogedeals bij Watch2day!

 

Dit betekenen de functies van een horloge
 

Wil je een horloge kopen? Dan zie je bij een polshorloge vaak meerdere termen en functies staan, zoals Quartz, automatisch, ATM, legering, skeleton en Chronograaf. Dit zijn de functies die een horloge heeft. Maar wat betekenen deze functies eigenlijk? En zijn ze ook echt handig?
 

ATM


Bij elk horloge zie je de term ATM staan met een cijfer erachter. ATM is de afkorting van atmosfeer. Hiermee wordt de mate van waterdichtheid uitgedrukt. Het is natuurlijk heel erg handig dat dit staat aangegeven, want zo weet jij of je met jouw horloge in het water kunt. Wanneer een horloge bestand is tegen een waterdruk van 5 ATM dan zou je met het horloge 50 meter onder water kunnen gaan, bij 10 ATM is dat 100 meter. Ben je op zoek naar een sportief en waterdicht horloge? Dan is de Invicta Pro Diver Chronograph een aanrader. Deze heeft een waterbestendigheid van 10 ATM.

 

 

Automatisch horloge
 

Een automatisch horloge, oftewel een automatic, blijft lopen door beweging. Een automatic heeft geen batterij, maar wekt energie op door bewegingen. Hierdoor komt het veertje in het horloge in beweging, waardoor het horloge zichzelf opwindt. Het veertje zorgt er weer voor dat het polshorloge de juiste tijd weergeeft. Het voordeel van een automatisch polshorloge is dat het geen batterij nodig heeft. Wel dien je het horloge dagelijks te dragen, anders gaat het aantal uren stilstaan.
 

Bar
 

Sommige horlogemerken drukken de waterdichtheid (ATM) van een horloge uit in bar.

Chronograaf

Een horloge met een chronograaf heeft een stopwatchfunctie. Dit is vooral handig als je wilt weten hoe snel je een prestatie levert. Wil jij een horloge met een chronograaf functie? Dan is de Seiko Quartz Casual Chronograph een aanrader.

 

Chronograaf
 

Een horloge met een chronograaf heeft een stopwatchfunctie. Dit is vooral handig als je wilt weten hoe snel je een prestatie levert. Wil jij een horloge met een chronograaf functie? Dan is de Seiko Quartz Casual Chronograph een aanrader.

 

 

Complicatie
 

Een horloge dat meer functies heeft dan alleen het weergeven van de tijd wordt ook wel een ‘gecompliceerd’ uurwerk genoemd. Elke extra functie van een horloge heet dan een complicatie. Bekende voorbeelden van complicaties zijn chronograaf, maandaanduiding, maanfase, een worldtimer of een zonnestand. Een horloge met extra complicaties is onmisbaar als je bijvoorbeeld regelmatig naar een ander continent reist (worldtimer) of als je het horloge ook wilt gebruiken als stopwatch (chronograaf).
 

Dead seconds
 

Bij de complicatie dead seconds verspringt de secondewijzer van een mechanisch uurwerk per seconde. Dit is anders dan het bekende ‘lopen’ van de secondewijzer.
 

GMT


Een horloge met een GMT-aanduiding beschikt vaak over de functie om de tijd ook goed aan te geven in een tweede tijdzone. De afkorting GMT staat voor Greenwich Mean Time.


Hertz


De trillingsfrequentie van polshorloges wordt meestal aangegeven in trillingen of vibraties, maar heel soms ook in Hertz. Dit is de eenheid waarmee het aantal trillingen per seconde wordt aangegeven. De meeste horloges tikken met een frequentie van 2,5 Hz. Dit komt neer op 21.600 trillingen per uur.
 

Jaarkalender
 

Een horloge met een jaarkalender complicatie, oftewel een Annual Calendar, compenseert het wisselend aantal dagen in de maanden automatisch. Dit betekent dat je horloge na het voorbijgaan van bijvoorbeeld 30 november automatisch de datum 1 december aangeeft. Je ziet dus niet 31 november staan.


Kaliber 


Kaliber is een net woord voor het model of het type horloge.


LCD


LCD is de afkorting van Liquid Crystal Display. Dit betekent dat het beeldscherm is gemaakt van vloeibaar kristal. Veel Quartz horloges met digitale aanduiding bevatten LCD.


Maanfase


Een horloge met de complicatie maanfase geeft gedurende 29 dagen de maanfase weer. Veel klassieke horloges bevatten een maanfase functie. Dankzij deze complicatie kan het uurwerk de tijd nog correcter aangeven.

 

 

Quartz


Een Quartz horloge bevat Quartz kristal en werkt op een batterij. De energie van het batterijtje zet het ingebouwde kristal weer om in trillingen. Deze trilling is het tikken van de secondewijzer van het horloge. Een Quartz horloge geeft de tijd zeer nauwkeurig weer. Dit Casio horloge bevat een Quartz uurwerk en is een echte klassieker.
 

Shockproof
 

Een shockproof horloge kan een val van één meter hoogte op een hard oppervlak weerstaan, zonder dat het stopt met tikken of achter gaat lopen.
 

Skeleton
 

Skeleton horloges zijn nog steeds een trend. Bij een skeleton horloge is de wijzerplaat opengewerkt zodat je het mechanische uurwerk goed ziet. Een voorbeeld van een skeleton horloge is de Beagle NATO van Thomas Earnshaw.
 

Swiss made
 

Een horloge dat in Zwitserland is gemaakt, bevat vaak het label ‘Swiss made’. Dit label staat bekend om de hoogwaardige kwaliteit die de Zwitserse horlogemerken de afgelopen jaren hebben opgebouwd. Een horloge met het label Swiss made voldoet aan strenge wettelijke Zwitserse criteria
 

Tachymeter


De tachymeter is een complicatie die zich rondom de wijzerplaat bevindt. Dit is de buitenste ring met cijfers en deze ring begint met een hoge telling van 400 die afloopt naar 60. Het getal 60 staat altijd boven de 12. De tachymeter is ontwikkeld om de snelheid te meten. Deze functie werkt alleen in combinatie met de secondewijzer. Een voorbeeld: een auto legt precies 1 kilometer af in 35 seconden. Op het startpunt druk je de secondewijzer van stopwatchfunctie in. Na 1 kilometer zet je deze weer stop. De secondewijzer van jouw horloge wijst naar het getal op de tachymeter en naar de seconde. Dit zijn de getallen 103 en 7. De auto heeft dus een gemiddelde snelheid van 103 kilometer per uur. Watch2Day heeft meerdere horloges met een tachymeter in haar collectie, zoals de August Steiner Multifunctionals.


Worldtimer


Een polshorloge met de complicatie Worldtimer geeft de tijd aan in de 24 tijdzones. Veelgebruikte steden zijn Londen, Parijs, Cairo, Hongkong, Sidney, Moskou en New York.

Op zoek naar een nieuw horloge met meerdere functies?

Ben jij op zoek naar een nieuw horloge met meerdere functies, zoals een chronograaf, een worldtimer of een maanfase? Of wil je een horloge met een waterbestendigheid van 10 ATM? Neem dan een kijkje op onze homepage. Hier vind je de beste horlogedeals van nu. Zo scoor jij een goed merkhorloge voor een lage prijs.


Mis geen enkele horlogedeal

Geen enkele horlogedeal missen? Abonneer je dan gratis op onze nieuwsbrief. Zo ben jij altijd als eerste op de hoogte van de allerbeste horlogedeals. Of volg ons op Facebook en Instagram voor de laatste nieuwtjes en acties.

 

 

Please reload

Featured Posts

De betekenis van horloge functies

October 5, 2019

1/3
Please reload

Recent Posts

November 6, 2019

Please reload

Archive
Please reload

Search By Tags
Please reload

Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
 
  • Facebook
  • LinkedIn

©2018 by Dealconomy. Proudly created with Wix.com